Wednesday, December 17, 2014

#Throwback : Padang, Indonesia 2011

Assalamualaikum,

Da hujung tahun 2014, tp tak habis2 lagi #throwback saya...tahun 2011 plak tu..hihi.
Kali ni throwback Padang, Indonesia, trip dengan kawan2 seofis seramai 7 orang. Meriah gitteww.. ^_^
Actually ktorang tak expect Padang adalah "syurga" kain sulam. Segala jenis sulam ada kat sini (Padang), dari yang simple sampaila yang ke sarat & halus. Masing2 expect Padang tempat untuk sightseeing jek. So, bawa rupiahnya tidak banyak. Cuma ada sorang akak ni je da standby bawa lebih dari ktorang, tp mostly bawa RM juga tuk standby (macam tau2 je...RM pon diterima kat sini). Hari pertama da di bawa ke tempat shopping...gi mana sih? mata sudah mula dikaburi dengan aneka kain sulam...hati sudah mula tak keruan, gusar mikirin Rupiah yg dibawa & sulam yg indah2 (huh, dan2 ckp Indon kan..hihi)

Tapi view kt Padang ni bleh tahan cun, kawasan bukit bukau...sejuk dan nyaman je ^_^
Jom layan gambar2 ihsan dari member saya..hihi

Bersama tourist guide sepanjang trip di Padang
~7 of US~
Breakfast 1st di Rumah Makan yg glemer..Lamun Ombak & bukan Ombak Rindu okay..
Singgah bergambar berlatarbelakangkan air mancur..haha
Cantik senibina Minang =)
Masjid..
View dari Kelok ? yg penting x smpai pon ke kelok yg ke-44..hihi
Minum petang di kelok ? tak sure yg keberapa..
Antara jenis sulam..yg belah kanan tu sulam mata lalat..mahal tuh
Di rumah bordir hj rosmah..ni lah dia Hjh Rosmah (pic kanan bawah)
Di Grand Canyon, Bukit Tinggi
Shopping pisang salai sambil ngopi n mkn ubi kayu rebus...sedap!
Feeling2 jd pengantin Minang..hihi
View dari atas bukit...hijau damai =)
Istana Pagaruyung..tp takleh masuk sbb construction
Lunch
View sekitar tmpat lunch
Di sekitar Pasar Atas
Inilah dia Jam Gadang
Last but not least ^_^

Jumpa lagi dalam entry akan datang..#Throwback 2012 =D

Monday, December 1, 2014

#Throwback : Guangzhou, China 2011

Assalamualaikum,


Post kali ni just nak #throwback 1st time travel over the sea ^_^
Alhamdulillah rezeki tempat kerja baru, dapat merasa company trip ke Guangzhou, China. Exited masa dapat tahu terpilih.....(ha, terpilih la sangat kan...motip?) untuk join company trip ni. Sebenarnya, exited + cuak...nak terbang nun jauh merentas awanan & lautan. Hihi.

Tak banyak story yg nak dikongsi sebab dah lama sangat peram story ni, da lupa. Uhu. Setakat yang saya ingat, hari pertama sampai terus kena biasakan diri dengan toilet tanpa paip air. Haha. Itu yang paling saya ingat sebab pengalaman pertama.....gitu haaa =p

Hari pertama terus salam perkenalan dengan tour guide, young & cute...ops! hihi. Kami diberi sedikit pengenalan tentang China dan tips n tricks untuk shopping di sini. Bagus juga tour guide ni, walaupun muda banyak juga knowledge dia & mesra. =) Seterusnya, kami dibawa ke tempat shopping pertama...tak berapa ingat...tapi kalau tak silap mall ni banyak jual beg. Saya tak plan nak membeli pada hari pertama ni,maklum la bawa duit poket pun tak banyak. Lepas jalan2 dalam mall tu, saya cuma duduk di kerusi yang ada sementara nak tunggu kawan2 yang lain shopping. Oh, masa tengah duduk berkumpul beramai2 ada la yg bersila di lantai kan tapi kena tegur dgn guard di situ, tak boleh duduk dilantai katanya. Huhu. Tak tahula motif apa.

Then, tak ingat pergi mana...malam baru kami check in di Lido Hotel...berdepan dengan Beijing Street yang famous tu =) Senang la bagi sesiapa yang suka shopping kan. Dekat juga dengan kedai makan halal..tokei, mamak asal dari Penang.

Selebihnya, tak tahu nak cerita apa...so juz layankan gambar2 yg ada jelah. ^^,

Ahli rombongan Che Kiah...
Antara Shopping Mall yang kami pergi
Tempat Shopping lagi...crowded sbb weekend
Cute je bagi ikan isap botol shushu..
Beijing Street

Guangzhou, China 2011
Antara masjid di Guangzhou
Antara menu kami..
Show lepas lunch..=)
Tour option...cruise sightseeing
Ada restoran kat menara ni, sape rasa nak makan sini bleh tempah setahun awal -_-"
~kami~
Bagus, disiplin..
Bye, Guangzhou =(

Wednesday, November 26, 2014

Review : Big Hero 6

Assalamualaikum,

Hurmmmm....lama betul tak update blog (sebab tau takde sape singgah...huhu).
Tajuk 'review' tp actually saya tak reti sangat nak review ni...hiks. Just nak share apa yg saya rasa/tengok/pikir tentang movie ni. ^^,

Baymax n Hiro became buddy
Tadaaaaaa....watak utama...Hero & Superhero (Baymax & Hiro Hamada). Hihi Cute sangat kan... ^_^
Latar tempat dibuat di Jepun tapi...watak2 adalah omputih, tak nampak pon watak Japanese. Macam pelik sket bg saya, tak kena plak latar tempat dgn watak ciptaan yg terdiri dari omputih. Cuma nama watak utama je guna nama Japanese : Hiro Hamada & Tadashi Hamada. Tapi...lagi tapi =) latar tempat tu kena la dgn jalan cerita yg berkisar tentang R.O.B.O.T. Al maklum, Jepun kan femes dgn gundam! 

Bagi saya jalan cerita movie ni simple tp still best sbb xyah nak feeling sgt2 smbil pikir jln cerita yg berat2...alahai nama pun katun kan...hihi. 

Awal cerita disajikan dgn pertandingan robot haram....(haram sebab bertaruh..hihi). Yang best part ni sbb robot si Hiro yg cenonet mcm x upaya lawan robot si gagah telah menang pertandingan! Woohoo..! Haha, cute je robot mini si Hiro ni tau. Fleksibel lagi tu, that's y juga bleh menang. 

Hiro ni adalah genius sbb tu dia tak skolah dan suka bertanding robot. Malam lepas dia menang pertandingan tu, dia mau join 1 lg pertandingan...tp abang dia, Tadashi tak bagi join mula2. Tp kmudian Tadashi fine with it n bawak Hiro ke tmpat pertandingan tu dgn syarat singgah kejap di Fakulti tmpt Tadashi study. Kat fakulti ni la Hiro kenal dgn kawan2 Tadashi & kemudian jadi kwn2 dia juga. And masa ni lah Tadashi kenalkan Baymax kat Hiro...robot ciptaan dia...yang berfungsi like a nurse tp sebenarnya Personal Healthcare Companion . Baymax akan tanya dulu tahap sakit ssorg tu dr level 1 - 10..haha. Then he will scan baru kasi ubat sama pesakit =)

Hiro, Baymax & Tadashi friends

haha...level sakit anda yg mana?
Dari sini juga Hiro mula berminat untuk belajar dan bercita2 mahu study di fakulti Tadashi. Tadashi sangat supportive dengan cita2 Hiro, dia juga bagi jalan untuk Hiro msuk Fakulti tu dengan menyertai pameran yang dianjurkan fakulti td. Tadashi & kawan2nya sgt membantu Hiro untuk join pameran tu n finally he did it! Excellent! Tp end of part ni bfore Tadashi n Hiro celebrate kejayaan Hiro, hall tmpt pameran tu terbakar. Ohmai! Tadashi msuk hall tu tuk selamatkan Professor Robert Callaghan tp unfortunately tak lama lepas Tadashi masuk, hall tu meletop T_T my BF terkorban sudah.
Tadashi Hamada
Baymax try to calm Hiro yg tengah sedih kehilangan Tadashi
Masa ni memang feeling abes la...sob sob...sedih banget kehilangan insan tersayang yg paling rapat. Hiro down gila mse ni. Kawan2 Tadashi cuba bg smangat tp Hiro still down...smpai 1 part tu Hiro mengaduh, aduh! 'katanya' hahaha. Then, masa ni la Baymax muncul lg...mcm biasa Baymax akan tanya tahap sakit, scan pastu yg kelakar Baymax kata Hiro tengah confuse sebab tengah mengalami 'tempoh matang' hahahaha. Masa ni gelak tak hengat =D

Tak lama dari part ni Hiro telah bertemu dengan watak jahat yg tak dikenalpasti identiti siapa sbb bertopeng. Masa ni juga muncul superhero baru....tadaaaaaa...!

Tadashi's friend after transform to superhero
Selainnya....boleh menonton sendiri movie ni ya. Best juga, ada unsur2 Iron Man juga Baymax ni lepas diubahsuai jd robot. Yang penting saya puas hati menonton movie ni...yeay!!! Really enjoy it n love it! ^_^

*Picture credit to Uncle G ^^,