Thursday, April 2, 2009

Cabaran 1, 2 & 3

Tugasan pertama yang kitorang kene buat dalam kelas ialah mini papan iklan (nama ni aku cipta sendiri =p). Dr. Normaliza cume bagi tau senarai barang yang kene bawa dalam kuliah minggu depannye, dr. tak akan bagi tau kene buat apa dalam kuliah minggu depannye… Jadi, kitorang akan tertanya2 apa yang kitorang kene buat. Mule2 dapat senarai tugasan pertama memang risau gak la, maklumlah, tugasan pertama dari Dr. yang agak garang, dah tu, Dr. cakap die nak buat kitorang bekerja dalam tekanan…huhu, maunye tak risau. Seminggu kemudian….dengan membawa barang2 yang dipesan, aku tanye kawan itu, aku tanye kawan ini…ape agaknye yang Dr. nak suruh kite buat ye? Tepat pukul 12 tengah hari. Berdebar dalam hati, terase macam tengah tunggu cikgu nak bagi denda je (huh, betol2 cam budak2! Malu…malu). Mula2 masuk je, Dr. akan tengok sape yang dok kat belakang dan tengok gak tempat kosong yang ade kat depan. Yang kumpulan aku ni pulak lupa kat Mira, jadi lupa nak jagakan tempat tuk dia. Sian die kene duk belakang tapi bukan belakang sangat, kira tengah la…lupe sangat2, tengok muke die cam kesian jer. Yela, takut die ingat kitorang sisih die plak. Yang kitorang ni memang slalu gi klas same2, jadi sebab tu la tak de yang tercicir. Sorry Mira ye…kami tak sengaja… Lepas tengok tempat duduk pelajar, Dr. Normaliza pesan lagi, sape2 yang duduk belakang mesti pindah dok depan minggu depan, kalau tak, potong markah. Dengan tegasnya Dr. berkata “tak kira macam manepun, yang dok belakang tu minggu depan kena dok depan”. Dalam hati aku “selamat aku dok depan ;)”. Habis tengok tempat duduk, dr. terus dengan penerangan tugas yang kitorang kene buat hari ini. Kitorang kene pilih iklan2 dari majalah yang kitorang kene bawa, potong dan tampal kat mounting board. Iklan2 yang kitorang kene pilih berdasarkan asas grafik yang kitorang blajor cam kesesuaian, keseimbangan, mudah, warna dan teks. Mase potong gambar dalam majalah ni kene hati2 tau sebabnye, dr. tak nak hasil kerja yang tak kemas. Mase nak gam kat mounting board pun kene hati2, tak nak comot, hitam2 tak nak. Nak yang bersih dan kemas, itulah Dr. Normaliza. Jadi, kitorang ni kenelah jadi orang yang sangat teliti walaupun pada halnya, tak teliti mane pon…hehehe… Ha, mase ni keje aku, sume aku buat. Aku de cari dan potong gambar iklan ngan gam gambar atas mounting board. Kirenye, aku merasa buat sume bahagian la, best. Tapi tak la aku buat keje sorang2, kawan2 lain pun buat gak, same2 buat. Pengalaman yang best. Memang tertekan sket la tapi rasa sangat puas bila dapat siapkan yang kitorang rasa, kitorang punya hasil paling terbaik, paling cun la (hehe…jangan jeles ye grup lain.

Lega lepas siap tugas pertama. Sterusnya, aku nak cite mase dapat tugas yang kedua plak. Tugasan yang kedua ni, kitorang tak cume disuruh bawa laptop sebiji je. Pelik. Tertanya2. Risau. Ape la agaknye dr. nak suruh kitorang buat ni. Rupa2nye, kitorang kene buat artikel. Tajuk dah disediakan oleh dr. dan stiap kumpulan kene pilih satu tajuk cam cabut undi gak la. Jeng! Jeng! Jeng! Tajuk kitorang ialah kreativiti dan inovatif kanak-kanak di rumah. Kanak-kanak ni yang umurnya dalam 6 tahun cam tu la bak kata dr. Fuh, susah gak tu tau! Pening gak la kitorang memikionye. Kitorang kene buat sebanyak 8 muka surat. Banyak tu! Kitorang gak tak boleh rujuk mane2 laman web. Maksudnye, kitorang kene perah otak sampai betol2 kering. Huhu..aku ngan wani buat bahagian pengenalan, ingatkan senang tapi boleh tahan mencabarnye…poning gak la nak bueknyo. Tapi bile tengok kawan2 lain sungguh2 perah otak, aku ngan wani pun perah otak sedaya upaya la jugak. Kita same2 kena berusaha barulah boleh berjaya.. betul tak? Betul, betul, betul…hehe. Perah punye perah punye perah. Usaha punye usaha punye usaha, tapi tak sempat juga nak siapkan dalam mase yang ditetapkan. Muka surat pun tak cukup. Sempat buat 7 1/2muka surat je. Tapi mujurlah dr. terima. Mase nak email ke dr. tu, Tuhan je la yang tau betapa risaunye kitorang ni sebab da lewat. Tapi Alhamdulillah, diterima. Barulah kitorang tau, baik jugak dr. Normaliza ni ye…hehe.

Tugasan seterusnya, kitorang disuruh bawa kamera minggu seterusnya. Tapi macam biasalah, kitorang tak tau nak buat ape. Confuse & curious gak la… Tiba kuliah BDM (Bahasa Dalam Multimedia) barulah kitorang tau yang kitorang kena posing ari ni…cam best jer bunyinye kan…best memang best tapi kitorang bukan kena posing semata, tapi kena amik gambar ala2 candid & pikir peribahasa gak. Sebabnye, tugasan kali ni kitorang kena pikir peribahasa untuk gambar candid yang sesuai. Gambar tu pulak kena nampak natural. Huhu…susah gak la nak amik gambar candid ni sebabnye kitorang ni pemalu. Ekekeke…malu nak pose lebih2. Kitorang kena amik gambar sebanyak mungkin pastu nanti boleh la pilih gambar yang paling best. Tugas aku mula2 amik gambar, pastu aku pon nak posing gak…aku memang suke posing2 ni, tapi depan ramai orang, aku maluuuu…tapi mauuuu….ehehehe. Memang banyak la kitorang amik gambar sambil pikir2 peribahasa yang sesuai. Banyak jugak la gambar yang cantik2…tambah2 lagi kitorang ni memang cantik2 belaka…ehehe. Lepas amik gambar & pilih gambar ngan peribahasa yang sesuai, tugas seterusnya ialah buat slide guna powerpoint. 20 slide dalam mase 7 minit. Gambar2 mestilah mengandungi unsur2 asas grafik yang kitorang da blajo ye. Slide kitorang biase je, lagu pulak tersama ngan kumpulan Pah (tak pe la, de jodoh la tu). Pas tu, peribahasa pon satu hal, banyak yang sama ngan kumpulan lain (tak syok btol!). Tapi kira ok la, selesai satu lagi tugasan… Yeeha!
















No comments: