Thursday, April 2, 2009

Lain-lain Penglibatan

The 9th International Forum on Publishing Studies anjuran Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya, Penerbit Universiti Malaya Press, Majlis Buku Malaysia dan Persatuan Pengajian Penerbitan Negara Jepun pada 1 -2 September 1999 di Auditorium Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, Kuala Lumpur.
(Peserta)

Kursus Lotus Notes dan Aplikasi Smart Suite pada 18 - 23 Oktober 1999 di FBMK, UPM. (Peserta)


Majlis Perasmian Sambutan 10 Tahun Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi pada 07 Januari 2005.
(Peserta)

Majlis Taklimat Pelajar Baharu Program Pengajian Siswazah Semester 2 2005/2006 pada 16 Disember 2005 di Dewan Zaaba, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM.
(Peserta)


Ceramah berjudul Teamwork for the Peak Performance oleh Prof. Dato’ Dr. Sheikh Omar Abdul Rahman pada 26 Januari 2006 di Bilik Seri Amar, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM.
(Peserta)

Kolokium Penyelidikan oleh Dr. Normahdiah Sheikh Said, berjudul ’An Experimental Study to Develop An Engaging Multimedia Design Model For Children’ pada 22 Februari 2006 di Bilik Seri Amar. Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM.
(Peserta)


Kolokium Penyelidikan oleh Dr. Megat Al-Imran, berjudul ’Political Economy of Malaysia Documentary Production’ pada 1 Mac 2006 di Bilik Seri Amar, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM.
(Peserta)

Kolokium Penyelidikan oleh Dr. Vijay Kumar Mallan, berjudul ’Malaysian Native Speakers in Mainstream ESL Classroom:Insights from Verbal Protocol’, pada 8 Mac 2006 di Bilik Seri Amar, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM.
(Peserta)


Kursus Asas Penulisan Profesional anjuran Pusat Pemajuan Profesional (PACE), UPM dan Felda Holding Bhd., pada 12 - 14 April 2006 di Rievera Bay Resort, Melaka.
(Penatar)

Siri Ceramah Kelab Penulis Ilmu Persatuan Linguistik Malaysia (PLM) berjudul "Pemindahan Tesis Kepada Buku" oleh Prof. Madya Dr. Hamedi Mohd Adnan, pada 21 April 2006 di Bilik Seri Amar, FBMK UPM, anjuran PLM.
(Peserta)


Kursus Penilaian Tahap Kecekapan (PTK3) pada 15 - 23 Mei 2006 di Hotel Residence, Bangi, Selangor Darul Ehsan.
(Peserta)

Kursus Penulisan Profesional pada 28 - 30 Jun 2006 anjuran Perpustakaan Negara Malaysia di Bangunan TH Selborn, Kuala Lumpur.
(Penatar)


Kursus Penulisan dan Penerbitan pada 10 - 13 Julai 2006 anjuran Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM), Kementerian Pelajaran Malaysi, di Hotel Capitol, Bukit Bintang, Kuala Lumpur.
(Penatar)

Taklimat Kesedaran ISO untuk staf Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM. pada 10 Ogos 2006.
(Peserta)


Pameran Bahasa dan Sastera Negara pada 28-30 Ogos 2006 di Dewan Tun Razak, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.
(Petugas)

Majlis Konvokesyen Ke-30 Universiti Putra Malaysia (UPM) pada 19 September 2006. (Petugas)


Modul Keselamatan Jalan raya oleh Timbalan Naib Canselor (TNC) Akademik dan Pengantarabangsaan, Universiti Putra Malaysia, Prof. Ir. Dr. Raden Umar Radin Sohadi, Oktober 2006.
(Penyunting)

Kursus Komunikasi Korporat (Pengurusan dan Profesional) pada 29 Januari 2007 anjuran Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN), Jabatan Perkhidmatan Awam, Malaysia, di INTAN Bukit Kiara, Kuala Lumpur.
(Penatar).


Pertandingan Penulisan Esei Peringkat Kebangsaan (Guru-guru Agama Seluruh Malaysia) pada 21 - 23 Februari 2007 anjuran Jabatan Pendidikan Islam dan Moral, Kementerian Pelajaran Malaysia di Hotel Grand Continental, Kuala Lumpur.
(Ketua Hakim)

Kursus Memartabatkan Adat Melayu Peringkat Daerah Melaka Tengah dan Jasin, Melaka pada 26 -27 Februari 2007 anjuran Institut Seni Malaysia Melaka (ISMMA) dengan kerjasama Pejabat Daerah dan Tanah Melaka Tengah serta Pejabat Pembangunan Negeri Melaka di Hotel MITC dan Akademi Pelancongan Melaka.
(Pembentang kertas kerja berjudul ’Pembentukan Nilai Menerusi Pembudayaan Komunikasi Berkesan’ serta sebagai penatar)


Kursus Setiausaha Surau/Masjid Daerah Kuala Langat pada 16 - 18 April 2007 anjuran Institut Latihan dan Dakwah Selangor (ILDAS), Sabak Bernam, Selangor Darul Ehsan. (Penatar)

Majlis Jasa Dikenang, Budi Disanjung pada 29 April 2007 anjuran Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM bertempat di Hotel Residence, Bangi, Selangor Darul Ehsan.
(AJK)


Kursus Penyuntingan Intensif pada 7 - 11 Mei 2007 anjuran Persatuan Linguistik Malaysia di INTEKMA Resort, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
(Penatar)

Kursus Penulisan Dokumen Rasmi pada 15 - 16 Mei 2007 anjuran Persatuan Linguistik Malaysia (PLM) di Hotel De Palma, Sepang, Selangor Darul Ehsan.
(Penatar)


Kursus Setiausaha Surau/Masjid Daerah Sepang pada 12 Jun 2007 anjuran Institut Latihan dan Dakwah Selangor (ILDAS), Sabak Bernam, Selangor Darul Ehsan.
(Penatar)

Kursus Penulisan Dokumen Rasmi pada 13 Jun 2007 anjuran Persatuan Linguistik Malaysia di Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan Malaysia (ILKAP), Jabatan Perdana Menteri (Penatar)


Kursus Komunikasi Berkesan pada 24 Jun 2007 anjuran Bahagian Hal Ehwal Khas, Kementerian Penerangan Malaysia di Jeram, Selangor Darul Ehsan.
(Penatar)

Majlis Bersama Tokoh Tan Sri Aziz Tapa pada 8 Ogos 2007 berjudul ’Pantun: Warisan Bangsa Sepanjang Zaman’ anjuran Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), Universiti Putra Malaysia.


Menerima lawatan Delegasi Communication Universityof China (CUC) ke Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), Universiti Putra Malaysia pada 8 Ogos 2007.

Anugerah Persatuan Kewartawanan Kelab Wartawan Terengganu (KAWAT)-EXXONMOBIL pada Oktober 2007
(Panel Hakim 1)


Penilai dan Penyunting Manuskrip "Asas Penerbitan Elektronik". 2008. Penerbit Universiti Utara Malaysia.

Kursus Sistem Pengurusan Kualiti (QMS 4) pada 4 - 5 Februari 2008 anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia di Institut Latihan Keselamatan Sosial KWSP (ESSET), Bangi, Selangor Darul Ehsan.


Kursus Ketrampilan Bahasa untuk Komunikasi Berkesan, Penulisan Laporan, Surat Rasmi, Minit Mesyuarat dan Kertas Cadangan pada 2 - 5 Jun 2008 anjuran Persatuan Linguistik Malaysia(PLM) dan Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan (ILKAP) di ILKAP, Bangi. (Penatar)

Lokakarya Penasihatan Akademik pada 26 - 27 Jun 2008 anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), Universiti Putra Malaysia di Auditorium Jurutera, Fakulti Kejuruteraan. (Peserta)

Menerima lawatan Delegasi Australian Defence Force School of Language ke Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM pada 23 September 2008.


Kursus Tatabahasa dan Penulisan Bahasa Melayu pada 29 - 31 Oktober 2008 anjuran Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan (ILKAP), Jabatan Perdana Menteri dan Persatuan Linguistik Malaysia (PLM), Bangi, Selangor Darul Ehsan
(Penceramah/Penatar)

Sesi Bicara Warisan bersama Bonda Rokiah Ahmad (Cucunda Raja Ali Haji) - Syair-syair Raja Ali Haji yang Terpendam pada 5 Februari 2009 anuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM.
(Peserta)


Kursus Keterampilan Bahasa untuk Komunikasi Berkesan, Penulisan Laporan, Surat Rasmi dan Minit Mesyuarat pada 23 - 26 Februari 2009 anjuran Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan (ILKAP), Jabatan Perdana Menteri, Bangi, Selangor Darul Ehsan.

No comments: