Wednesday, December 7, 2011

Bukan mengagungkan karya Barat, Hanya mengutip ilmu dimana2...

Assalamualaikum...

Rasa busan plak nak buat kije. So, rehat jap & memandangkan lama da tak update blog, saya update hr ni. Sy nak cite aktiviti sy weekend lepas (da basi kan..huhu). Weekend lepas sy xde xtvt luar, juz stay kt umah baca novel. Sy abiskan baca novel yg da setahun sy beli, 'p.s. I Love You'. Mase bce tu, aduhaiiiiii...nyesal tak bce abes dr dulu. Terbaikkk la! 1st tym bca Enlish Novel smpai abes =) (Proud with myself). 


Series best gilerrr jalan citer ia. Patut la novel omputih slalu jd best seller. Garapan plot, kekuatan stiap karakter utk stiap watak, dialog yg simple tp b'mesej...mmg terbaik la. Sy da lama x baca novel smpai nanes2, tp bca novel ni mmg m'harukan..m'cuci mata sy. Kalau ikotkan novel ni cite pasal Holly yg kematian Gerry (husband Holly). Keadaan Holly mmg x terurus lpas kmatian Gerry sbb dorg cinta dr skolah, kre da lma sgt la. Tp Holly sgt b'tuah sbb die ada famili n frens yg slalu bg support kt die. Die mule b'ubah sket2 lpas dpt mesej dr Gerry. Hurmm, msej tu Gerry buat sblm die mati. Die buat 1 msej tuk stiap bulan, so Holly hnya bleh bca msg tu ikot bulan yg Gerry da buat la. Mesej tu plak isinya ala2 nasihat n ad yg b'bentuk misi yg Holly kne buat. Semua mesej tu Gerry buat sbb nak Holly kuat tanpa die. Huhu...tacing! T_T

Lepas Gerry mati, kwan2 die seme amik berat pasal die. Famili die pon. Kawan2 die (Sharon n Denise), wlupon bz tp still luangkan msa tuk Holly. Tepon die tnya khabar, ok ke x. Kwn2 die wlupon da de pakwe n husband tp still amek berat kt die, slalu rse teruja ble smpai msa Holly kne bca mesej Gerry. Holly jd sensitip lpas jd balu, tp kwn2 die cuba jd org yg sgt memahami smpai kdg2 kne pendam rse bahagia yg dorg nk share n celebrate sbnrye. Haaa, bab ni la ak tacing sket. Huhu...kawan2 die mmg terbaik laaa!!

Famili die yg pling amek berat opkos la mak Holly. Mak die sentiase ad ble die perlu, biase la naluri ibu, mne bleh tgk ank susah. =). Holly ad adek pompuan, adek die sbnrye dok Australia, tp kbetulan mse tu blik umah. Die x rapat dgn adek die ni sbnrye, adek die sosial sket. Tp adek die la yg bnyk ceriakn die lpas Gerry mati. Dalam famili die, stiap ahli kluarga ia ad masalah sendiri. Tp melalui mslh dorg n rasa syg kt adek bradik masing2 watkan famili dorg makin rapat. 

Sape2 yg berkelapangan tu bole la bca novel ni. Saya jamin ia mmg terbaik, da bnyak kali wat cetakan buku ni n siap wat movie. Tp besela if da jd movie ni, bnyak la yg kurangnya. Apepon, sy xmnyesal bli novel ni dan punya impian tuk bli karya Cecelia Ahern yg sterusnya.^^,

2 comments:

lina said...

alamak macam best je gaya cite nie.. nak try baca tpp bi mest lmbt nak khatamkan.. hehe..

A.K.U said...

jika mahu 1000 daya, jika tak mahu timbul la 1000 alasan. lg pon dialog ia sng nk paham...