Tuesday, May 15, 2012

~Sweetree lagi!~

Assalamualaikum,

Entry kali adalah tentang 'dia'. Hehe...tentang 'Sweetree'. Apakah itu? Itu adalah nama sebuah restoran makanan Korea. Walau bagaimanapun, (uh, formal plak =p) di restoran ini juga menyajikan menu masakan Melayu & Barat. Tetapi...ye, tetapi menu istimewa dan utama adalah makanan Korea. Macam2 ada & sedap2 belaka =) Jangan risau, kedai ni menyajikan makanan yang halal sahaja.

Restoran ni terletak kat Ampang. Kepada sesiapa yang gemar akan makanan Korea, silalah berkunjung ke sini untuk mencuba menunya. Rate harga boleh tahan...(kabor awal2, jangan sampai tak cukup duit nak bayar bil...haha..juz joke!). Hurm, sebelum ni saya pernah datang makan kat sini & nampaknya harga makanan da naik sikit (dlm RM2-2.50...tapi ok la). Oh, ya! Saya datang sini sebab nak redeem kupon yang saya beli kat everyday.com.my (kalu nak harapkan datang suka suki lunch kat sini...ntah la...da la jauh nun kat Ampang). 

Rase lebih istimewa kunjungan kali ini sebab ada free show! Best! Walaupon biase2 aje...tapi tak semua dapat tengok live show cam saye =) Lunch saya hari tu dengan Ija (romance...ahaha..what a coincidence! No need to explain laaaa ms Ija), Salina & Ima. Menu kami seperti yang terdapat dalam kupon ialah Korean Set Meal that includes two Bulgogi, two Rice, Onion Pancake (walaupon cam lempeng biase tapi tetap sedap! sbb ada udang), Egg Stew, Soup and four side dishes. 1 lagi kupon, set bulgogi telah kami tukar dengan Kimchi Stew & Bibimbap.
http://www.everyday.com.my/coupons/kl/sweetree_new.htm

Kami buat tambahan menu - Cheese Ttobbokki (uhhhuu...pedas! compare ngan street cafe, kuah pekat & pedas - kat Swetree kuah tak pekat tapi lebih pedas & Coconut Sorbet (1-1nya di Malaysia dan sangat sedap tahap wajib cuba! Ada perasa lain juga, ianya adalah sejenis aiskrim). Alhamdulillah...menu lunch kami untuk hari tu adalah antara yang awesome tuk bulan ni..hehe. 

Sebelum (1)

 Selepas (1)

**Perasan tak ada beza? Hehe...

Ice Chocolate
Ice Caffe Latte
Calamansi
Lime Juice
Onion Pancake, Set Bulgogi + Soup + Rice & 4 Side Dishes

Spring Onion Pancake - serve with cili potong???

4 side dishes

Bibimbap

Cheese Ttobbokki

Kimchi Stew
Gambar ni nak tunjuk Sorbet yang putih comel tu sebenarnye...tapi lupe nak clearkan segala macam bende yang ada..uhu..




Mr Pha Show Time! Cara buat gula2 Korea zaman tuk kaduk.

* Saya tak sure la Mr Pha ni Pure Korean @ tak..Rasanya mcm ye...

p/s : Environment kat Sweetree ni sangat BEST! Cool je...siap bleh amek gambar kat setiap sudut sebab deko yang sangat unik. 1 lagi, staff kat sini semua mesra alam...cool~

























7 comments:

niL said...

See! pergi tak ajak!

N.U.R said...

what?! haha...
nak ajak, tp akk xde kan... =p

niL said...

ye laa tu..mmg tak ajak ckp je laaa......

N.U.R said...

ye la..mmg x ajak..sbb kte nak redeem kupon je..uhu
kalu akk nak blanjer, jom je la... kte xde hal...hehe

lina said...

jom makan lg.. Cheese Ttobbokki yg enak lagi lazat :))

N.U.R said...

jom! salina blanjer...yeayyyy!!!
cepat k.nili ikot skali!! hehe

Sheikh Papa-NtiQ said...

hi...cakap pasal halal korean foods nih saya baru jer upload pics masa makan kat Sweetree nih kat blog saya. Memang cantik kedai dia kan? Foods pun OK.
Senang2 tu jenguk la yer kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik sini pasal makan,makan dan makan 100% hehehe takde topik lain.
Kalu sudi tu follow la yer blog saya TQ TQ TQ bebanyak!!