Monday, January 6, 2014

#Throwback : Pulau Pemanggil 2010

Assalamualaikum,

Welcome To Lanting Beach Resort


Belum terlambat rasenye nak wish Selamat Tahun Baru kan...hehe

Macam biasa just nak throwback kali ni ke tahun 2010...past 3/4 years huh...
Dah basi ye...tak pe, just nak share experince lalu (actually nak bagi blog tak sunyi..hehe)

Kalau sebelum ni share 1st experience mendaki bukit - Bukit Broga, kali ni nak share 1st experience bercuti di Pulau - Pulau Pemanggil, Johor. 

Al kisahnya bermula di PWTC...masa tu saje jenjalan ngn k.Iza (senior kolej KTDI, UPM yg tlah jd fren suka duka di KL) nak tengok2 & alami situasi kat Matta Fair. Wahhh, sronok je tgok org promote tempat/pakej cuti kt booth masing2. Sampaila ktorg terstop kat booth Lanting Beach Resort ni. Dengar punya dengar sambil membayang2kan ape yg disampaikan oleh org booth tu, maka k.Iza tlah berkenan nak datang ke sini - Pulau Pemanggil. Siap tanya itu ini & berbincang kita berdua, berfikir, berbincang lagi....ok, kami pusing2 dulu nanti kami datang lagi ye.. =p

Pusing lagi ke belah sana, belah sini, belah sinun...sampai letih betol. Akhirnya keputusan dibuat untuk booking bilik kat Lanting Beach Resort tadi. *Ok cerita kat sini akan bnyak skip2 je sbb dah tak ingat sangat. Huhu.

Kalau tak silap bercuti bulan 10/2010. Ahli rombongan ialah k.Iza, k.Alya (kwn k.Iza yg saya baru kenal masa trip ni), saya, Kuzan (adik k.Iza) & kawan Kuzan (lupa nama). Saya, k.Iza & k.Alya bertolak dari KL - JB naik bas je (masa ni tak pandai lagi nak naik flight bagai..hehe). Kuzan & kawannya ada kt JB dan akan berkumpul kat Jeti Mersing awal pagi.

Alhamdulillah perjalanan lancar je dan selamat sampai kat jeti pada waktu yang tlah dijangka. Lepak2 kt Jeti sambil tunggu bot. Haaaa...bukan dijemput dgn speed bot hokehhhh, tapi dgn bot nelayan....deng!!!! Terkejut seme masa ni, tapi kami redha je...tanak spoil mood awl2. Kalau dah name naik bot nelayan ni memang amek masa lama la nak sampai ke pulau, org yang jemput siap bagi kusyen sruh ktorg tdo je sbb lama lagi sampai...(memang tak bleh blah...haha). Ok, saya sambung tdo....zzzzzz...

Tapi bila siang, view Subhanallah...cantik sangat!!! Terbaikkkkk ^^,

Selamat sampai kat Lanting Beach Resort, Pulau Pemanggil (resort ni jd tmpt shooting Psiko Si Pencuri Hati)

Then, sila la jamu mata anda dengan picture2 dari saya ni....layan~

Jeti nak ke resort - agak scary tp slamat je =)
Antara view kat sini..bukit ni pon boleh di daki juga ye
Aktiviti kesukaan kaum adam
Barang2 antik yang menghiasi rumah ni/ resort ni.
Aktiviti malam...ni je yg ktorang bleh buat...layan je la..hehe
Jumpa congkak, tuan rumah kate boleh main...apalagi, tunjuk skill lah...haha
View sunrise dari jendela bilik kami...lawa kan...Subhanallah =)
Lepas breakfast sempat main ngan pet tuan rumah...cute sangat!!!
Aktiviti paling dinanti2...snorkling!!!
Bermesra dengan penduduk kampung pulau lain yg ada...hehe
Tengah layan syoknye jln2 kt kg yg aman neh, ttbe dikejutkan dgn kehadiran tetamu tak diundang...ular sawa wehhh!!!
Sambung layan view sekitar pulau...best sangat!!
Posing ngan k.Iza...ngeh2
Dengan k.Iza lagi...posing before berangkat balik...
Kenangan bersama di atas bot nelayan...bye2 Pemanggil Island =(

4 comments:

haNz said...

Uhu nak repeat again!!!dgn hike plak kali ni

N.U.R said...

Haha...try la carik balik contact number tuan rumah...ak pon nk join gak kalu nk repeat..hehe

shera said...

salam nak tanya harga awak amik pakej ke? brp harga ye?

N.U.R said...

W'salam, ye sy amik pakej kat Matta Fair tp maaflah da lame sgt, x ingat brape RM pakej.