Wednesday, November 26, 2014

Review : Big Hero 6

Assalamualaikum,

Hurmmmm....lama betul tak update blog (sebab tau takde sape singgah...huhu).
Tajuk 'review' tp actually saya tak reti sangat nak review ni...hiks. Just nak share apa yg saya rasa/tengok/pikir tentang movie ni. ^^,

Baymax n Hiro became buddy
Tadaaaaaa....watak utama...Hero & Superhero (Baymax & Hiro Hamada). Hihi Cute sangat kan... ^_^
Latar tempat dibuat di Jepun tapi...watak2 adalah omputih, tak nampak pon watak Japanese. Macam pelik sket bg saya, tak kena plak latar tempat dgn watak ciptaan yg terdiri dari omputih. Cuma nama watak utama je guna nama Japanese : Hiro Hamada & Tadashi Hamada. Tapi...lagi tapi =) latar tempat tu kena la dgn jalan cerita yg berkisar tentang R.O.B.O.T. Al maklum, Jepun kan femes dgn gundam! 

Bagi saya jalan cerita movie ni simple tp still best sbb xyah nak feeling sgt2 smbil pikir jln cerita yg berat2...alahai nama pun katun kan...hihi. 

Awal cerita disajikan dgn pertandingan robot haram....(haram sebab bertaruh..hihi). Yang best part ni sbb robot si Hiro yg cenonet mcm x upaya lawan robot si gagah telah menang pertandingan! Woohoo..! Haha, cute je robot mini si Hiro ni tau. Fleksibel lagi tu, that's y juga bleh menang. 

Hiro ni adalah genius sbb tu dia tak skolah dan suka bertanding robot. Malam lepas dia menang pertandingan tu, dia mau join 1 lg pertandingan...tp abang dia, Tadashi tak bagi join mula2. Tp kmudian Tadashi fine with it n bawak Hiro ke tmpat pertandingan tu dgn syarat singgah kejap di Fakulti tmpt Tadashi study. Kat fakulti ni la Hiro kenal dgn kawan2 Tadashi & kemudian jadi kwn2 dia juga. And masa ni lah Tadashi kenalkan Baymax kat Hiro...robot ciptaan dia...yang berfungsi like a nurse tp sebenarnya Personal Healthcare Companion . Baymax akan tanya dulu tahap sakit ssorg tu dr level 1 - 10..haha. Then he will scan baru kasi ubat sama pesakit =)

Hiro, Baymax & Tadashi friends

haha...level sakit anda yg mana?
Dari sini juga Hiro mula berminat untuk belajar dan bercita2 mahu study di fakulti Tadashi. Tadashi sangat supportive dengan cita2 Hiro, dia juga bagi jalan untuk Hiro msuk Fakulti tu dengan menyertai pameran yang dianjurkan fakulti td. Tadashi & kawan2nya sgt membantu Hiro untuk join pameran tu n finally he did it! Excellent! Tp end of part ni bfore Tadashi n Hiro celebrate kejayaan Hiro, hall tmpt pameran tu terbakar. Ohmai! Tadashi msuk hall tu tuk selamatkan Professor Robert Callaghan tp unfortunately tak lama lepas Tadashi masuk, hall tu meletop T_T my BF terkorban sudah.
Tadashi Hamada
Baymax try to calm Hiro yg tengah sedih kehilangan Tadashi
Masa ni memang feeling abes la...sob sob...sedih banget kehilangan insan tersayang yg paling rapat. Hiro down gila mse ni. Kawan2 Tadashi cuba bg smangat tp Hiro still down...smpai 1 part tu Hiro mengaduh, aduh! 'katanya' hahaha. Then, masa ni la Baymax muncul lg...mcm biasa Baymax akan tanya tahap sakit, scan pastu yg kelakar Baymax kata Hiro tengah confuse sebab tengah mengalami 'tempoh matang' hahahaha. Masa ni gelak tak hengat =D

Tak lama dari part ni Hiro telah bertemu dengan watak jahat yg tak dikenalpasti identiti siapa sbb bertopeng. Masa ni juga muncul superhero baru....tadaaaaaa...!

Tadashi's friend after transform to superhero
Selainnya....boleh menonton sendiri movie ni ya. Best juga, ada unsur2 Iron Man juga Baymax ni lepas diubahsuai jd robot. Yang penting saya puas hati menonton movie ni...yeay!!! Really enjoy it n love it! ^_^

*Picture credit to Uncle G ^^,

2 comments:

Jari Manis said...

What? x de siapa nk singgah..sis JM tertunggu2 je story baru tau..tulis lah..boleh sis follow citer2 kat sini plssss

N.U.R said...

Haha...terharu rase sis JM follow blog kte yg x sbrape ni..okay2 nanti kte try la rajin2 kan diri menaip..hihi