Monday, December 1, 2014

#Throwback : Guangzhou, China 2011

Assalamualaikum,


Post kali ni just nak #throwback 1st time travel over the sea ^_^
Alhamdulillah rezeki tempat kerja baru, dapat merasa company trip ke Guangzhou, China. Exited masa dapat tahu terpilih.....(ha, terpilih la sangat kan...motip?) untuk join company trip ni. Sebenarnya, exited + cuak...nak terbang nun jauh merentas awanan & lautan. Hihi.

Tak banyak story yg nak dikongsi sebab dah lama sangat peram story ni, da lupa. Uhu. Setakat yang saya ingat, hari pertama sampai terus kena biasakan diri dengan toilet tanpa paip air. Haha. Itu yang paling saya ingat sebab pengalaman pertama.....gitu haaa =p

Hari pertama terus salam perkenalan dengan tour guide, young & cute...ops! hihi. Kami diberi sedikit pengenalan tentang China dan tips n tricks untuk shopping di sini. Bagus juga tour guide ni, walaupun muda banyak juga knowledge dia & mesra. =) Seterusnya, kami dibawa ke tempat shopping pertama...tak berapa ingat...tapi kalau tak silap mall ni banyak jual beg. Saya tak plan nak membeli pada hari pertama ni,maklum la bawa duit poket pun tak banyak. Lepas jalan2 dalam mall tu, saya cuma duduk di kerusi yang ada sementara nak tunggu kawan2 yang lain shopping. Oh, masa tengah duduk berkumpul beramai2 ada la yg bersila di lantai kan tapi kena tegur dgn guard di situ, tak boleh duduk dilantai katanya. Huhu. Tak tahula motif apa.

Then, tak ingat pergi mana...malam baru kami check in di Lido Hotel...berdepan dengan Beijing Street yang famous tu =) Senang la bagi sesiapa yang suka shopping kan. Dekat juga dengan kedai makan halal..tokei, mamak asal dari Penang.

Selebihnya, tak tahu nak cerita apa...so juz layankan gambar2 yg ada jelah. ^^,

Ahli rombongan Che Kiah...
Antara Shopping Mall yang kami pergi
Tempat Shopping lagi...crowded sbb weekend
Cute je bagi ikan isap botol shushu..
Beijing Street

Guangzhou, China 2011
Antara masjid di Guangzhou
Antara menu kami..
Show lepas lunch..=)
Tour option...cruise sightseeing
Ada restoran kat menara ni, sape rasa nak makan sini bleh tempah setahun awal -_-"
~kami~
Bagus, disiplin..
Bye, Guangzhou =(

9 comments:

niL said...

Nak throwback Koreaaaaaa!

N.U.R said...

haha...jauh lg nk smpai Korea =p
+ sakit M slalu singgah... -_-"

Jari Manis said...

mmg best ke Guangzhou rasa nk pergi lagi sbb shopping heaven..ramai yg taya sis JM ..camni nk booking Lido Hotel tu..tp ntahah..try cari di agoda dan booking.com cam x de je..perlu booking direct dgn hotel lah kan

biasa kalau pegi ngan agen dorang akan booking hotel ni ,..murah katanya

Jari Manis said...

setuju dgn niL...nk baca citer Korea..katanya gi Trick Eye Muesum..meh la kongsi :-)

N.U.R said...

JM, kalau nak p Guangzhou nak ikot! Haha..heaven sgt kalau shopping..macam2 ada.

Lido Hotel ni strategic sbb dpn beijing street.

Alaaa, cite korea jauh lg..nnt ye =p

mystitchycraft said...

bestnyer pegi Guangzhou.. nk pegi gak nanti sana satu hari nanti.. blh shopping sakan.. :)

N.U.R said...

Best2..hihi
mudah2 awak dapt g sne gak 1 fine day..pstt, jgn lupa bwk duit 1 tempayan..haha

Jari Manis said...

NUR tahu tak cara nk booking Lido Hotel tu selain dari contact direct dgn hotel

N.U.R said...

JM : kte xtau la, pegi pon cmpny yg uruskan seme..